PEMUDA INDERA MAHKOTA

PEMUDA INDERA MAHKOTA

Isnin, 1 April 2013

AZAN KECEWA TEMPATNYA DIGANTI FAUZI !! PKR CABANG INDERA MAHKOTA BERPECAH DUA !!

AZAN KECEWA TEMPATNYA DIGANTI FAUZI !! PKR CABANG INDERA MAHKOTA BERPECAH DUA !!


Adalah sesuatu yang mustahil bagi mana – mana penyandang kerusi Parlimen untuk tidak mengetahui bahawa kedudukannya telah pun diganti.


Tambah menghairankan jika penyandang kerusi itu juga dianggap sebagai pemimpin tertinggi dalam satu – satu organisasi itu sendiri.


Tetapi itulah yang berlaku terhadap Ahli Parlimen Inderamahkota, YB Azan Ismail. Dia sikit pun tak tau yang nama dia telah pun digantikan dengan orang lain.


Dan yang lebih malang buat Azan, tempatnya diganti oleh Bekas Ahli Parlimen Kuantan, Datuk Fauzi Abdul Rahman yang juga pernah menyandang jawatan Ketua UMNO Bahagian Kuantan.


Kejutan itu diterima dalam keadaan yang cukup mengecewakan bagi Azan sehingga membuatkan dia patah semangat dan terus pulang dari tapak ceramah.


Secara umumnya, semua orang sudah tahu konflik yang pernah melanda dua orang tokoh PKR ini tidak lama dahulu dimana Azan telah meletakkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi PKR Pahang.


Tindakan Azan itu adalah disebabkan kegagalan Datuk Fauzi untuk menerajui PKR Negeri seperti mana yang diharapkan oleh akar umbi PKR.


Azan mendakwa Datuk Fauzi 'memerintah' PKR Pahang seumpama syarikat anak – beranak dan bukannya sebagai sebuah parti yang memperjuangkan rakyat.


Kemelut itu belum lagi dapat diketahui secara mendalam tentang sebab musabab Azan bertindak untuk letak jawatan. Persoalan masih bermain diminda rakyat.


Apa yang dimaksudkan oleh Azan? Apa maksudnya 'memerintah seumpama syarikat anak beranak'? Apa yang telah dilakukan oleh Datuk Fauzi?


Sehingga kini, semua persoalan itu masih lagi tidak ada sebarang jawapan. Azan pula hanya mendiamkan diri setelah dia dilantik menjadi Pengerusi PKR Terengganu.


Maka mulalah tanggapan buruk rakyat terhadap Azan. Ramai yang mengatakan bahawa Azan hanya seorang yang Gila jawatan. Itu sebab dia bergaduh dengan Datuk Fauzi.


Apa yang jelas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih sayangkan Datuk Fauzi dari Azan Ismail. Maklum la, Datuk Fauzi dah lama jadi pengikut Anwar.


Azan pulak baru – baru ni je muncul. Sebelum ni, tak de orang pun kenal siapa Azan Ismail tu. Kalau dia tak jadi YB, sorang pun tak kenal dia siapa.


Jadi, tak mustahil bagi Ketua Umum PKR tu untuk memilih Mantan Kroninya dulu untuk bertanding di Inderamahkota. Walaupun dia tau Datuk Fauzi akan tewas, tapi dia tak peduli.


Sekurang – kurangnya, bagi Ketua Umum tu, ada jugak la saingan di Inderamahkota daripada tak de lansung. Tu je yang dia nak buat walhal calon kitar semula ni ramai yg dah tolak kerana rekodnya yg tidak memberangsangkan baik berkhidmat dalam UMNO ataupun sebagai wakil rakyat. Tak ada satu pun pencapaian yg boleh dibanggakan.


Hakikatnya, pemilihan Datuk Fauzi di Inderamahkota tidak mendapat sambutan hangat dikalangan rakyat Inderamahkota sendiri. Kenapa? Itu persoalannya.


Kenapa pengumuman yang dibuat oleh Ketua Umum tu Sabtu lalu tidak mendapat sambutan sebaliknya hanya disambut dengan sorakkan 'Boo..' dari kalangan penyokong PKR sendiri?


Jawapannya sudah tentu mereka menolak pencalonan Datuk Fauzi sebagai Ahli Parlimen Inderamahkota. Kenapa diorang tolak pencalonan tersebut?


Sudah pasti ada sesuatu yang tak kena dengan pencalonan itu. Sudah tentu ada 'Rahsia' yang orang lain tak tahu. Apa rahsianya? Kemudian kita dedahkan.


Apa yang jelas, konflik dalaman PKR di Pahang sekarang sudah sampai tahap meruncing. Ini baru bahagian pertama dalam siri pendedahan terhadap kepincangan yang berlaku.


Banyak lagi pendedahan yang akan dibuat. Pendek kata, kalau cerita sehari pun tak habis. Yang pasti, bukan setakat rakyat tempatan je yang tolak Fauzi, malah ahli PKR diorang sendiri pun sama jugak menolak Fauzi.

Dan tak pelik jika ada Calon Bebas daripada PKR yang akan bertanding disebabkan ketidakpuasan hati yg berlaku dikalangan ahli akar umbi PKR. Sama-sama la kita fikirkan. Fauzi bukan lah Winnable Candidate utk menang berbanding Azan, tetapi adalah Wincable Candidate disebabkan kerana menjadi anak emas Anwar Ibrahim.

Kekalahan Fauzi kali ini akan menjadikan PKR akan terus berkubur di Pahang akibat keangkuhan kepentingan politik peribadi yang mengikut citarasa dan selera pihak yang tertentu.

Pemimpin yang gilakan kuasa sehingga mengenepikan hak orang lain ini perlu ditolak. Dan Rakyat yg bijak tidak akan memastikan pisang berbuah dua kali dgn mengundi pemimpin sebegini yg mempunyai rekod prestasi nya yang teruk.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

AKTIVITI PEMUDA UMNO INDERA MAHKOTA


Oktober 2008


29/10/08 Mesyuarat Khas Kali ke-1


November 2008

14/11/08 Perlawanan Bolasepak antara AJK PPUIM
vs Gugusan Indera Mahkota
19/11/08 Mesyuarat Penuh Pertama
30/11/08 Program Budi Dikenang Amanah Dijunjung


Disember 2008

4-17/12/08 Menghantar 100 buah kereta ke
HariPenamaan Calon Pilihanraya Kecil
Kuala Terengganu P-036

18/12/08 Lawatan Naib Ketua Pemuda UMNO
Malaysia ke rumah Allahyarham
Ketua Pemuda Balok Pine

14-15/12/08 Lawatan ke Pusat pemindahan banjir
di Sekolah Kebangsaan Cherating

20/12/08 Kursus Seminar Motivasi Pelajar Sekolah (Balok Maju)

23/12/08 Hari Raya Korban-PPUIM dengan AJK Bahagian

24/12/08 Mengadakan meyuarat Penuh Kali ke 2


JANUARI

4/1/09 Program Futsal Belia 4B dengan kerjasama Pemuda Indera Mahkota

21/1/09 Mengadakan meyuarat Penuh Kali ke 3

27/1/09 Majlis Sambutan Hari Kesyukuran Doa Selamat sempena Hari Ke-100 PPU Indera Mahkota.


Februari

15/Feb/ 2009 Lawatan ke Kg. Kubang Ikan menziarah mangsa rumah terbakar Kg Kubang Ikan

19hb/Feb/2009 Program “Menjunjung Setia” di PWTC


March

3hb/Mar/2009 Majlis Tahlil arwah Tok Pat Mat Nor di Kediaman Arwah

19hb-26hb/Mar/2009 Persidangan Agung Tahunan UMNO 2008 di PWTC

April

12hb/Apr/2009 Program Pemuda Cakna, Ketua Pemuda telah mengambil adik Mohd Suffian b. Johan sebagai anak angkat Pemuda Bahagian


12hb/Apr/2009 Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota juga telah menganjurkan perlawanan bola sepak diantara Ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Indera Mahkota melawan Gugusan Balok di Padang ILP

16hb/Apr/2009 Menghadiri lawatan Y.A.B Dato Sri’ Najib Tun Abdul Razak ke Negeri Pahang di Padang MPK 1

16hb/Apr/2009
Pemasangan bendera UMNO dan Barisan Nasional sepanjang daripada Bangunan JUPEN hingga ke jambatan Beserah untuk menyambut kedatangan Y.A.B Perdana Menteri.

18hb/Apr/2009 Perlawanan Bola Sepak dengan Gugusan Cenderawasih di Padang Cenderawasih.

22hb/Apr/2009 Mengadakan Mesyuarat Penuh Kali ke-4
Bilik Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

28hb/Apr/2009 Perjumpaan dengan kelab skuter dan ego (bermotor)


Mei

1hb/Mei/2009 Menghadiri Program Sukan Rakyat Kg. Chendor dan Liga Bola Sepak Padang Bola Sepak Chendor

3hb/Mei/2009 Perlawanan Bola Sepak dengan Gugusan Beserah di Padang Satelit.

3hb/Mei/2009 Mengadakan Perlawanan Boling Piala Ketua Pemuda Pergerakan Pemuda UMNO Indera Mahkota di Premium Lanes Kuantan Plaza.

7hb Mei 2009Melawat mangsa ribut di Balok.

9hb-16hb/Mei/2009 Menghantar wakil penyokong fanatik hoki untuk member sokongan kepada pemain negara
di Stadium Hoki Indera Mahkota.

10hb/Mei/2009 Mengadakan Mesyuarat Khas Kali ke-2
Bilik Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

10hb/Mei/2009 Mengadakan perjumpaan dengan semua Ketua-Ketua Pemuda Cawangan bagi memberi penerangan tentang Persidangan Pemuda Cawangan yang akan berlangsung pada 15hb Mei 2009-15hb Jun 2009.

25hb/Mei/2009 Kejohanan Bola Sepak tertutup Sg. Ular
(14 pasukan) di Padang Bola Sepak Sg. Ular.


Jun

4hb/Jun/2009 Menghantar wakil (Hamdie Basri) ke mesyuarat Penolong Setiausaha-setiausaha Pemuda Bahagian kali Pertama di Badan Perhubungan UMNO Negeri Pahang.

5hb-7hb/Jun/2009 Menghantar wakil-wakil ke Kursus Asas Jentera Unit Pidato jam 10pagi di ILMU Janda Baik.

13hb/Jun/2009 Menghantar wakil ke seminar Sehari Pengurusan Jenazah anjuran BELIA 4B anjuran Belia 4B Cawangan Beserah dan UMNO Cawangan Beserah Tengah di Masjid Jamek Beserah.

20hb/Jun/2009
Program Anak Angkat UITM di Cherating.

20hb/Jun/2009 Perasmian Hari Anugerah SMK Baging oleh Saudara Suhaimi Sulong, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota di SMK Baging.

20hb/Jun/2009 Menyerahkan hadiah kepada pemenang bagi perlawanan video “Counter Strike” untuk cawangan Lembah Sekilau di Pusat Komputer Bukit Sekilau.

21hb/Jun/2009 Menghantar wakil Saudara Hamdie Basri bagi menyerahkan hamper untuk futsal pantai bagi cawangan Sg. Ular di Pantai Sg. Ular.

Julai

23hb/Julai/2009 Majlis Santai Durian dan Pengenalan Calon G-2 di Bangunan UMNO Indera Mahkota.

26hb/Julai/2009 Mesyuarat Perwakilan kali ke-6 Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota di Wisma Belia Indera Mahkota.

29hb/Julai/2009
Menghadiri Mesyuarat Biro Penerangan Pemuda UMNO Malaysia di Bilik Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Negeri Pahang.

30hb/Julai/2009 Menghantar wakil ke Majlis Perasmian Hari Terbuka Kolej Komuniti Kuantan 2009 dan menandatangani MOU bersama pihak industri di Dewan Besar, Kolej Komuniti Kuantan.

Ogos

2hb/Ogos/2009 Merasmikan seminar memperkasakan usahawan remaja Sri Perdana 2009 (Kelab Kebudayaan dan Kesenian Sri Perdana) di Hotel Grand Continental Kuantan.

9hb/Ogos/2009
Mewakili Badan Perhubungan Negeri Pahang ke Mesyuarat Agung Tahunan Bahagian Paya Besar di Dewan Semai Bakti.

15hb/Ogos/2009 Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota di Dewan Sukpa.

13hb/Ogos/2009 Mesyuarat Khas Pergerakan Pemuda UMNo Bahagian Indera Mahkota di Pejabat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

16hb/Ogos/2009 Mengadakan pengagihan ‘mask’ untuk menhindarkan H1N1 di Lembah Sekilau di Sekitar Lembah Sekilau.

16hb/Ogos/2009 Program bersama Pergerakan Pemuda UMNO Cawangan Sg. Ular, mengadakan perlawanan Bola Sepak di Padang Sg. Ular


September

6hb/September/2009 Mengagihkan ‘mask’ H1N1 kepada orang ramai di. Diserahkan oleh Saudara Abu Jimi, selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Pahang. Di Bazar Ramadan Balok, Sungai Karang Pantai, Indera Mahkota dan di depan Masjid Besar Kuantan.

14hb/September/2009 Mengadakan sidang akhbar mengenai masalah cyber café yang masih menjalankan kegiatan haram.

19hb/September/2009 Menyerahkan sumbangan sempena Hari Raya kepada adik Sofian di kediamannya di Beserah.