PEMUDA INDERA MAHKOTA

PEMUDA INDERA MAHKOTA

Khamis, 25 Mac 2010

1Malaysia-1Israel: Seminggu bagi Anwar jelaskan, Dewan Rakyat kecoh fasal 'anak jantan - anak betina!'...
Titah Yang Di Pertuan Agong ketika merasmikan Penggal ke 3, Sidang Parlimen ke 12 minggu lalu adalah meminta ahli parlimen menunjukkan sifat dan perilaku terpuji sebagai wakil rakyat ketika di Dewan Rakyat.

Namun ingatan Tuanku Mirzan Zainal Abidin sejak tiga penggal berturut-turut tidak dipedulikan ahli-ahli parlimen terutama barisan pembangkang yang sanggup menimbulkan kekecohan walaupun berbahas isu kecil.

Itulah yang berlaku Isnin, apabila kira-kira 70 minit masa perbahasan dihabiskan dengan pertikaman lidah antara penyokong kerajaan dan pembangkang gara-gara isu 1Malaysia ditiru slogan 1Israel serta meleret soal ‘anak jantan dan anak betina’.

Insiden bermula kira-kira jam 11.35 pagi apabila ahli parlimen BN Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan menggunakan peraturan Dewan menyatakan bawah perkara 37 (1) yang dibacakan sekali dengan perkara 36(12) peraturan mesyuarat.


Beliau meminta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menimbulkan dakwaan itu ketika membahas usul menjunjung kasih Yang DiPertuan Agong pada 17 Mac lalu menjelaskan hal tersebut.


Abdul Rahman membangkitkan soal hak dan tertib mesyuarat serta meminta ahli parlimen Permatang Pauh memberikan penjelasan kerana kenyataan yang memalukan dewan itu setelah APCO Worldwide, perunding yang dikaitkan menasihati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan perkara itu

Tindakan itu menimbulkan bantahan wakil-wakil pembangkang dan cuba menghalangnya berhujah malah ahli parlimen DAP Ipoh Timur Lim Kit Siang berkata Abdul Rahman tidak sepatutnya dibenarkan meneruskan hujahnya kerana beliau berdiri tanpa notis.

Beliau turut meminta supaya hujah Abdul Rahman dikeluarkan daripada hansard.

Bagaimanapun, Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee, menegur tindakan ahli-ahli parlimen pembangkang dan meminta Abdul Rahman terus berhujah.

Pertelingkahan yang berlaku hampir 25 minit itu akhirnya reda apabila Timbalan Speaker berkata, Anwar perlu hadir ke dewan memohon maaf dan menjawab kembali dakwaan yang dibuat terhadap kerajaan minggu lalu.

“Yang Berhormat Permatang Pauh diberi tempoh seminggu untuk membuat permohonan maaf atau menarik semula kenyataan. Jika tidak barulah YB akan dirujuk ke Jawatankuasa Kebebasan dan Keistimewaan Parlimen,” katanya.

Sebelum itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz memaklumkan bahawa kerajaan memandang serius isu tersebut.

"Memandangkan Yang Berhormat Permatang Pauh tidak hadir, kita beri masa seminggu untuk beliau perbetulkan,” katanya.

Ahli Parlimen PKR Machang, Saifuddin Nasution Ismail kembali mencetuskan kekecohan apabila menggunakan cara sama dengan Abdul Rahman dan mendakwa Nazri semasa menggulung perbahasan Sidang Bajet 2009 dalam isu tuntutan royalti minyak melakukan ‘miss-leading’ menggunakan undang-undang yang sudah dibatalkan sebagai hujah.

Dalam erti kata lain beliau menuduh Nazri yang juga Ahli Parlimen Padang Rengas menipu dalam hujah jawapannya bagi menolak pemberian royalti kepada Kelantan.

Beberapa wakil rakyat pembangkang, antaranya, Gobalakrishan (PKR–Padang Serai) , Yusmadi Yusof (PKR-Balik Pulau), Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) bangun dan mencelah sehingga menimbulkan suasana tegang dalam dewan.

Mereka meminta Nazri menjelaskan perkara itu atau dirujuk kepada Jawatankuasa Kebebasan dan Keistimewaan Parlimen,

Tindakan ahli parlimen pembangkang itu semata-mata mahu mempertahankan Anwar yang dikenakan dakwaan serupa.

Keadaan semakin tegang apabila mereka meminta Nazri meminta maaf kerana ‘miss-leading’ yang dilakukan itu.

Nazri akhirnya bangun menjelaskan dakwaan itu tetapi mencetuskan satu lagi kekecohan apabila menggunakan perberbandingan jantan dan betina dalam jawapannya.


"Saya anak jantan, mengaku salah. Sudah tentu yang saya sebut dalam perbahasan saya berdasarkan jawapan yang mengelirukan. Saya rela disiasat, saya anak jantan, saya mengaku bersalah. anak betina di sana saya tidak tahu kenapa, takut sangat disiasat," katanya.


Jawapan spontan itu mendapat bantahan daripada daripada wakil-wakil wanita pembangkang yang menyifatkan ucapan Nazri itu bersifat seksis.

Berbalik dakwaan terhadap Anwar, jika beliau didapati bersalah, Ketua Pembangkang itu boleh digantung daripada menghadiri sidang parlimen untuk jangka masa yang ditetapkan oleh jawatankuasa berkenaan.

Pertikaman lidah lebih sejam itu juga menyebabkan ahli parlimen Bebas Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali menghentak meja dan melayang kertas nota ucapannya kerana kekecohan itu mencuri masa beliau yang sepatutnya meneruskan perbahasan menjunjung kasih titah Yang diPertuan Agong.

Sebilangan besar ahli parlimen pembangkang turut keluar Dewan kerana tidak berpuashati dengan kekecohan itu ketika Ibrahim meneruskan perbahasan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

AKTIVITI PEMUDA UMNO INDERA MAHKOTA


Oktober 2008


29/10/08 Mesyuarat Khas Kali ke-1


November 2008

14/11/08 Perlawanan Bolasepak antara AJK PPUIM
vs Gugusan Indera Mahkota
19/11/08 Mesyuarat Penuh Pertama
30/11/08 Program Budi Dikenang Amanah Dijunjung


Disember 2008

4-17/12/08 Menghantar 100 buah kereta ke
HariPenamaan Calon Pilihanraya Kecil
Kuala Terengganu P-036

18/12/08 Lawatan Naib Ketua Pemuda UMNO
Malaysia ke rumah Allahyarham
Ketua Pemuda Balok Pine

14-15/12/08 Lawatan ke Pusat pemindahan banjir
di Sekolah Kebangsaan Cherating

20/12/08 Kursus Seminar Motivasi Pelajar Sekolah (Balok Maju)

23/12/08 Hari Raya Korban-PPUIM dengan AJK Bahagian

24/12/08 Mengadakan meyuarat Penuh Kali ke 2


JANUARI

4/1/09 Program Futsal Belia 4B dengan kerjasama Pemuda Indera Mahkota

21/1/09 Mengadakan meyuarat Penuh Kali ke 3

27/1/09 Majlis Sambutan Hari Kesyukuran Doa Selamat sempena Hari Ke-100 PPU Indera Mahkota.


Februari

15/Feb/ 2009 Lawatan ke Kg. Kubang Ikan menziarah mangsa rumah terbakar Kg Kubang Ikan

19hb/Feb/2009 Program “Menjunjung Setia” di PWTC


March

3hb/Mar/2009 Majlis Tahlil arwah Tok Pat Mat Nor di Kediaman Arwah

19hb-26hb/Mar/2009 Persidangan Agung Tahunan UMNO 2008 di PWTC

April

12hb/Apr/2009 Program Pemuda Cakna, Ketua Pemuda telah mengambil adik Mohd Suffian b. Johan sebagai anak angkat Pemuda Bahagian


12hb/Apr/2009 Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota juga telah menganjurkan perlawanan bola sepak diantara Ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Indera Mahkota melawan Gugusan Balok di Padang ILP

16hb/Apr/2009 Menghadiri lawatan Y.A.B Dato Sri’ Najib Tun Abdul Razak ke Negeri Pahang di Padang MPK 1

16hb/Apr/2009
Pemasangan bendera UMNO dan Barisan Nasional sepanjang daripada Bangunan JUPEN hingga ke jambatan Beserah untuk menyambut kedatangan Y.A.B Perdana Menteri.

18hb/Apr/2009 Perlawanan Bola Sepak dengan Gugusan Cenderawasih di Padang Cenderawasih.

22hb/Apr/2009 Mengadakan Mesyuarat Penuh Kali ke-4
Bilik Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

28hb/Apr/2009 Perjumpaan dengan kelab skuter dan ego (bermotor)


Mei

1hb/Mei/2009 Menghadiri Program Sukan Rakyat Kg. Chendor dan Liga Bola Sepak Padang Bola Sepak Chendor

3hb/Mei/2009 Perlawanan Bola Sepak dengan Gugusan Beserah di Padang Satelit.

3hb/Mei/2009 Mengadakan Perlawanan Boling Piala Ketua Pemuda Pergerakan Pemuda UMNO Indera Mahkota di Premium Lanes Kuantan Plaza.

7hb Mei 2009Melawat mangsa ribut di Balok.

9hb-16hb/Mei/2009 Menghantar wakil penyokong fanatik hoki untuk member sokongan kepada pemain negara
di Stadium Hoki Indera Mahkota.

10hb/Mei/2009 Mengadakan Mesyuarat Khas Kali ke-2
Bilik Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

10hb/Mei/2009 Mengadakan perjumpaan dengan semua Ketua-Ketua Pemuda Cawangan bagi memberi penerangan tentang Persidangan Pemuda Cawangan yang akan berlangsung pada 15hb Mei 2009-15hb Jun 2009.

25hb/Mei/2009 Kejohanan Bola Sepak tertutup Sg. Ular
(14 pasukan) di Padang Bola Sepak Sg. Ular.


Jun

4hb/Jun/2009 Menghantar wakil (Hamdie Basri) ke mesyuarat Penolong Setiausaha-setiausaha Pemuda Bahagian kali Pertama di Badan Perhubungan UMNO Negeri Pahang.

5hb-7hb/Jun/2009 Menghantar wakil-wakil ke Kursus Asas Jentera Unit Pidato jam 10pagi di ILMU Janda Baik.

13hb/Jun/2009 Menghantar wakil ke seminar Sehari Pengurusan Jenazah anjuran BELIA 4B anjuran Belia 4B Cawangan Beserah dan UMNO Cawangan Beserah Tengah di Masjid Jamek Beserah.

20hb/Jun/2009
Program Anak Angkat UITM di Cherating.

20hb/Jun/2009 Perasmian Hari Anugerah SMK Baging oleh Saudara Suhaimi Sulong, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota di SMK Baging.

20hb/Jun/2009 Menyerahkan hadiah kepada pemenang bagi perlawanan video “Counter Strike” untuk cawangan Lembah Sekilau di Pusat Komputer Bukit Sekilau.

21hb/Jun/2009 Menghantar wakil Saudara Hamdie Basri bagi menyerahkan hamper untuk futsal pantai bagi cawangan Sg. Ular di Pantai Sg. Ular.

Julai

23hb/Julai/2009 Majlis Santai Durian dan Pengenalan Calon G-2 di Bangunan UMNO Indera Mahkota.

26hb/Julai/2009 Mesyuarat Perwakilan kali ke-6 Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Indera Mahkota di Wisma Belia Indera Mahkota.

29hb/Julai/2009
Menghadiri Mesyuarat Biro Penerangan Pemuda UMNO Malaysia di Bilik Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Negeri Pahang.

30hb/Julai/2009 Menghantar wakil ke Majlis Perasmian Hari Terbuka Kolej Komuniti Kuantan 2009 dan menandatangani MOU bersama pihak industri di Dewan Besar, Kolej Komuniti Kuantan.

Ogos

2hb/Ogos/2009 Merasmikan seminar memperkasakan usahawan remaja Sri Perdana 2009 (Kelab Kebudayaan dan Kesenian Sri Perdana) di Hotel Grand Continental Kuantan.

9hb/Ogos/2009
Mewakili Badan Perhubungan Negeri Pahang ke Mesyuarat Agung Tahunan Bahagian Paya Besar di Dewan Semai Bakti.

15hb/Ogos/2009 Mesyuarat UMNO Bahagian Indera Mahkota di Dewan Sukpa.

13hb/Ogos/2009 Mesyuarat Khas Pergerakan Pemuda UMNo Bahagian Indera Mahkota di Pejabat UMNO Bahagian Indera Mahkota.

16hb/Ogos/2009 Mengadakan pengagihan ‘mask’ untuk menhindarkan H1N1 di Lembah Sekilau di Sekitar Lembah Sekilau.

16hb/Ogos/2009 Program bersama Pergerakan Pemuda UMNO Cawangan Sg. Ular, mengadakan perlawanan Bola Sepak di Padang Sg. Ular


September

6hb/September/2009 Mengagihkan ‘mask’ H1N1 kepada orang ramai di. Diserahkan oleh Saudara Abu Jimi, selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Pahang. Di Bazar Ramadan Balok, Sungai Karang Pantai, Indera Mahkota dan di depan Masjid Besar Kuantan.

14hb/September/2009 Mengadakan sidang akhbar mengenai masalah cyber café yang masih menjalankan kegiatan haram.

19hb/September/2009 Menyerahkan sumbangan sempena Hari Raya kepada adik Sofian di kediamannya di Beserah.